Sommar på Malta

Malta väder juni | Malta väder juli | Malta väder augusti

En sommar på Malta är lång och väldigt solig. Redan i april börjar ön värmas upp och torrperioden drar sakta men säkert igång. Det är väldigt sällsynt med regn under sommarmånaderna, nederbörden ligger på knappt 50 mm mellan april-augusti (300 mm i Sverige april-augusti) vilket gör Malta till ett solsäkert resmål. Maltas höga luftfuktighet gör att temperaturen ofta uppfattas som varmare än vad det egentligen är under sommaren. Då är man tacksam för de ljumma havsbrisar som drar in över kusten och lockar människor till stranden för ett svalkande dopp i Medelhavet. Under sommaren är temperaturen i havet sällan under 25º C runt Malta.

Maltas väder i juniSommar på Malta juni

Maltas väder i juni är varmt och skönt och sommaren har kommit med full kraft. Temperaturen dagtid ligger runt härliga 28º C och under natten faller den till närmare 22º C. Luftfuktigheten som bidrar till ett varmare klimat gör att man aldrig behöver oroa sig för att frysa. Om dagarna får man njuta av ungefär 11 soltimmar och man kan svalka sig i havet där temperaturen ligger över 21º C hela juni månad. Nederbörden på Malta i juni ligger på ungefär 5 mm samtidigt som nederbörden i Sverige uppmäts till cirka 50 mm.

Maltas väder i juliSommar på Malta juli

Den varmaste temperaturen som någonsin uppmätts på Malta i juli är 43º C men vanligtvis ligger temperaturen någonstans mellan 23º C och 31º C så man behöver aldrig oroa sig för Maltas väder i juli. Havstemperaturen ligger på minst 24º C och solen skiner i snitt 12 timmar om dagen. Det regnar extremt sällan på Malta i juli, i genomsnitt 0,2 mm. Även om det skulle regna så behöver man knappast ta på sig tröja etc. eftersom temperaturen sällan går under 23º C.

Maltas väder i augustiVäder sommar Malta augusti

Augusti är tillsammans med juli Maltas hetaste sommarmånader. Om dagarna är det runt 32º C och på nätterna sjunker temperaturen sällan under 25º C. Temperaturen i havet fortsätter att stiga och ligger i augusti på ungefär 26º C. De som befinner sig på Malta har i snitt 12 timmar sol om dagen att se fram emot i augusti. Nederbörden är något högre än tidigare månader, cirka 6mm. Men om man jämför det med Sveriges 70mm så är Malta garanterat en säkrare solsemester än Öland. Varmaste temperaturen som någonsin uppmätts på Malta var i augusti 1999 då det var 44º C i skuggan. Maltas väder i augusti kan med andra ord bli riktigt hett.

Läs även om:

Vår på Malta  –  Höst på Malta  –  Vinter på Malta

1 kommentar

 1. bosse lennerth   •  

  Har precis kommit hem från Malta, och vad vi har förstått, så har vi haft en otrolig tur med vädret.
  +25-30 på dagarna, o ca 20-22 på kvällarna.
  Vattentempen över 22.
  God mat, trevligt o hjälpsamt folk.
  Otroligt fin ö, men…… åk buss! Inte hyrbil.
  Även om busschaffisarna verkar köra på ackord, så känns det säkrare än att köra själv….

  Rekommenderar en tripp till detta land!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.