Vår på Malta

Malta väder mars | Malta väder april | Malta väder maj

Malta är tyvärr inte riktigt lika grönskande som Sverige vilket gör att det inte märks lika tydligt i naturen att våren är kommen. Däremot känner man det tydligt i luften då temperaturen börjar stiga igen och nederbörden halveras i jämförelse med vintermånaderna. Sakta men säkert värms medelhavsön upp av solen och antalet soltimmar blir fler ju längre tiden går. En vår på Malta är i regel betydligt varmare än i Sverige och redan i april börjar turisterna strömma till ön för att njuta av den varma försommaren.

Maltas väder i marsVår på Malta

Maltas väder i mars är väldigt blåsigt. Har man tur är det varma vindar från Afrika som kommer in över ön men ofta är det kyliga nordanvindar. Den varmaste temperaturen som uppmätts på Malta i mars var strax över 33º C. Tyvärr är det inte alltid så varmt utan snittemperaturen ligger på knappa 18º C om dagarna och på nätterna är det fortfarande kallt med omkring 11º C. Havstemperaturen ligger på uppfriskande 15º C och det drar ofta kyliga vindar utmed kusten. I mars månad regnar det ungefär 37 mm och tillsammans med cirka 7 soltimmar om dagen bildas det ofta vackra regnbågar över Malta.

Maltas väder i aprilVår på Malta

I april har våren vanligtvis kommit med sin fulla prakt och Maltas väder i april bjuder på mycket sol, närmare bestämt 8, 5 timmar om dagen i snitt och temperaturen ligger mellan 13-20º C. April är den sista månaden innan torrperioden sakta börjar ta över. Under april brukar det bara komma ca 26 mm regn på Malta vilket bara är hälften så mycket som i Sverige. Havets temperatur har stigit någon grad men det är fortfarande lite kyligt, omkring 16º C.

Maltas väder i majVår på Malta

I maj drar försommaren igång på Malta och med den även torrperioden. Under hela maj månad regnar det normalt bara omkring 9 mm. Temperaturen i maj ligger vanligtvis mellan 17º C och 24º C på Malta vilket ger ön en medeltemperatur på cirka 20º C. Samtidigt är Sverige fortfarande mitt uppe i våren med en medeltemperatur som ligger på omkring 10º C. Solen skiner här cirka 10 timmar om dagen på Malta i maj men man bör känna efter först innan man låter sig luras ner i havet. Även om Maltas väder i maj är varmt och soligt så är vattnet fortfarande bara 17-20º C!

Läs även om:

Sommar på Malta  –  Höst på Malta  –  Vinter på Malta

16 kommentarer

 1. Cecilia Bengtsson   •  

  Hej,
  Vi planererar att åka till Malta första veckan i april nästa år. Hur brukar vädret vara och är det för kallt att bada?
  Tack på förhand!
  Med vänlig hälsning,
  Cecilia

  • Johanna   •     Author

   Hej Cecilia,

   Vårvädret på Malta är relativt svalt och i april har havet dessvärre inte hunnit värmas upp ännu. Det finns de som badar året runt på Malta så det beror helt på om ni är badkrukor eller uppskattar ett uppfriskande dopp! Havstemperaturen på Malta droppar sällan under 15 grader om vintern och på vårkanten är det ofta några grader varmare än så. Havet är som allra varmast i augusti och september.

   Trevlig resa!

   Varma hälsningar,
   Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.