Vinter på Malta

Malta väder december | Malta väder januari | Malta väder februari

På Malta är vintern mild och solig och kan jämföras med en svensk höst. Temperaturen faller sällan under 10º C och har man tur kan det bli så varmt som 20º C. Om nätterna är temperaturen alltid över 0º C, vilket resulterar i att man aldrig får en snöig vinter på Malta. Under större delen av vintermånaderna skiner solen men ibland drar kalla norr- och nordostvindar med sig moln över medelhavsön. Maltas vanligaste vind viner från nordväst och ibland kan det komma kraftiga vindar som orsakar stormigt väder över hela ön.

Maltas väder i decemberVa?der Malta vinter

December är en av de regnigaste månaderna på Malta. Nederbörden ligger på ungefär 111 mm under december månad och temperaturen ligger mellan 12º C och 18º C. Havstemperaturen är fortfarande relativt hög i jämförelse med luften då den ligger runt 17º C. Om dagarna är Maltas väder i december ganska soligt och det bjuds på drygt 5 soltimmar samtidigt som Sverige har i genomsnitt 0, 8 timmar per dag. Planerar man att besöka Malta under vintern så är det vanligtvis regnstövlar och höstkläder som gäller.

Maltas väder i januari

Va?der Malta vinter

Januari är tillsammans med februari de två kallaste månaderna på Malta. Med dagstemperaturer på runt 16º C och nederbörd på ungefär 96 mm så påminner Maltas väder i januari väldigt mycket om en svensk höst. På natten faller temperaturen till omkring 10º C och det kan blåsa kraftigt. Solen tittar fram lite mer än 5 timmar om dagen i januari och har man tur kan temperaturen sträcka sig ända upp till 20º C. Havstemperaturen fortsätter att sjunka och i januari ligger den omkring 15º C.

Maltas väder i februariVa?der Malta vinter

Februari är en av de kallaste månaderna på Malta med temperaturer som vanligtvis ligger mellan 10º C och 16º C. Det kallaste som uppmäts på Malta de senaste 20 åren var i februari då det var 2,6º C. Även havstemperaturen är något lägre än de andra månaderna, nämligen strax under 14º C. Dagarna börjar bli något mer soliga och man kan förvänta sig drygt 6 soltimmar om dagen av Maltas väder i februari. Nederbörden ligger normalt på 61 mm i februari månad.

Läs även om:

Vår på Malta  –  Sommar på Malta  –  Höst på Malta

11 kommentarer

 1. Stephanie   •  

  Hej! Tack för bra information :)
  Jag och min sambo flyttar ned i december, han har fått jobb så tanken är att stanna några år, vilket betyder att vi ska sälja av massa saker här hemma osv. Jag funderar lite på kläder under Maltas vinter, behöver man ullkappa och halsduk eller klarar man sig med vårkappan? Gummistövlar känns givet men boots/kängor? Dumt att slänga/sälja nåt jag kommer behöva :)
  Är det lätt att lära känna folk även om man är lite ”äldre” och festa inte är ett intresse (jag 28 han 36), eller är alla nybakade 18-åringar?
  Tack på förhand :)

  • Johanna   •     Author

   Hej Stephanie,

   Vad kul att ni ska flytta till Malta! Såg att du fick svar på vinterkläder på Malta i facebookgruppen :) jag är ganska frusen av mig och vissa dagar kan en rejäl kappa vara skön. Halsduk är också härligt då det kan blåsa mycket och det är skönt att hindra vinden från att komma in i nacken… Gummistövlar och boots är bra att ha! Tänk ett höstigt Sverige, ungefär så är vintern på Malta. Ett annat tips, eftersom det kan bli väldigt kallt inomhus, är fleece i alla dess former. Fleece-filtar och myskläder av fleece. Pga den höga luftfuktigheten är många kläder kalla men fleece suger inte åt sig fukt och håller sig härligt varma!

   Ni kommer inte ha några problem att lära känna nya människor, det finns alla åldrar och intressen här! Senast i förra veckan var jag på ”storfika” med ett gäng tjejer varav två av dem var 30 år, en som pluggade och en egenföretagare!

   Varma hälsningar
   Johanna

 2. Jon   •  

  Attans, jag hade visa förhoppningar om att Malta kunde vara en plats att få lite sol och halv-värme nu i december. Men om jag tolkar detta rätt så är det inte riktigt rätt ställe?

  • Johanna   •     Author

   Hej Jon,

   Har man tur så kan Malta vara en riktigt pärla även i december, när jag bodde där hade vi en riktig pangmånad första året med minst 23 grader alla dagar. Dessvärre är december en oberäknelig månad på Malta och det kan lika gärna vara en kall vecka. Jag har hört att det redan är lite småkallt på Malta, långbyxor och tröja men ändå soligt.

   Jag kikar vädret på Malta på maltaweather.com som brukar stämma bra.

   Varma hälsningar
   Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.