Vart ska vi resa?

Malta är ett ultimat resmål för semesterfirare i alla åldrar och konstellationer. Vi får många mail och kommentarer med frågor som ”Vart på Malta ska vi åka?”, ”Vilket hotell på Malta är bäst?”, ”Vad får vi inte missa på Malta?” och vi har äntligen sammanställt en lista med svar på just det här! Vi har valt att skriva om de vanligaste orterna som semesterfirare besöker på Malta för att göra valet om vart ni ska åka på semester på Malta lite lättare.

Här kommer vår uppfattning om de mest populära semesterorterna på Malta. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan med din personliga uppfattning!

Valletta

VallettaMaltas huvudstad Valletta är en charmig gammal stad uppbyggd på en halvö på Maltas östkust. Valletta bjuder på mycket kultur i form av föreställningar och museum och när man vandrar utmed stadens gator finns det alltid något spännande att vila ögonen på. Staden erbjuder många bra restauranger och vinbarer.

Värt att veta om Valletta är att det är en liten stad som man kan promenera runt på omkring en timma utmed stadsmuren samt att det inte så många alternativa badplatser. Personligen tycker jag Valletta lämpar sig bättre som en heldagsutflykt men här finns några hotell som är bra, bland annat Casa Ellul som vi hade möjligheten att besöka i mars 2015 – ett riktigt läckert litet boutique-hotell som vi varmt kan rekommendera!

I Valletta finns det flera sevärdheter, ni kan hittar mer info här: www.maltaturist.se/att-se/valletta. I Valletta ligger dessutom några av våra favoritrestauranger; Vill ni äta kött så är Sciacca riktigt bra, önskar ni äta fisk kan vi rekommendera Scoglitti och vill ni ha en bra restaurang med annorlunda location så är Rampila en härlig upplevelse. Boka gärna bord i förväg på samtliga!

Sliema

SliemaI Sliema med omnejd väljer de flesta svenskar som flyttar till Malta att bosätta sig och Sliema är ett bra alternativ även för semesterfirare. I Sliema finns bland annat Maltas största shoppingcenter, The Point, men också bra utbud på restauranger samt utflykter. Sliema i sig har inte så mycket ”turistigt” att erbjuda men det är en bra utgångspunkt om man vill åka till exempel sightseeing bussarna, guidade båtturer eller ta 5 minuter båt över till Valletta.

Sliema har ingen sandstrand men underbara klippbad! Badplatserna finns utmed hela kusten i Sliema och stegar gör det enkelt att ta sig i och ur det svalkande havet. Flera hotell i Sliema har dessutom tillgång till riktigt härliga pooler, bland annat; Preluna Hotel har en egen beach club nere vid havet, Fortina Hotel har pool med utsikt över hela Valletta och Palace Hotel har stans bästa infinite pool på 9:e våningen!

Restaurangtips i Sliema är; Chophouse för en bra köttbit och trevlig utsikt över Valletta, TemptAsian för asiatisk mat med 360-utsikt över ön samt Sistina om ni letar efter en mysig vinbar med bra platters.

St Julians

St JuliansSt Julians är den ultimata staden om ni söker lite puls! Här ligger mängder med restauranger och barer samt öns största nattklubbs-kvarter. Under sommarmånaderna är det fest alla dagar i veckan i området som kallas Paceville. I stort sett ingen av nattklubbar tar inträde och priserna i baren är lägre än i Sverige. I St Julians finns även en liten konstgjord sandstrand som snabbt fylls av unga människor under varma dagar då stranden är belägen precis i närheten av bargatan.

Vill man bo mitt i smeten kan vi rekommendera bland annat The George Hotel, Onyx Apartments och Hotel Valentina. Det finns även flera trevliga hotell i St Julians som ligger utanför partydistriktet men fortfarande nära restaurangerna, exempelvis Hilton Hotel, Le Meridién och Juliani Hotel.

Det finns flera riktigt bra restauranger i St Julians och några av våra favoriter är: Do Brazil om du vill ha en riktig köttupplevelse, Indian Emperor om du är sugen på indiskt samt Peppino’s för en mysig middag. Om du vill ha en romantisk middag för två så rekommenderar vi dig att kontakta Peppinos och be om att få reservera bordet för två ute på den lilla balkongen!

Mellieha

MelliehaMellieha är beläget i den norra delen av Malta och det tar cirka 40-60 minuter att åka dit från flygplatsen. Mellieha Bay stoltserar med att ha Maltas största sandstrand med en längd på 800m. Mellieha är en relativt lugn by och det finns bra utbud för både hotell och restauranger utan att byn känns allt för turistig. Man kan åka kommunalt till och från Mellieha med en bil kan vara att föredra om man även vill upptäcka andra delar av ön.

Från Mellieha är det en kort buss- eller bilfärd upp till öns norra spets, Cirkewwa, varifrån man kan åka båt till såväl Gozo som den oerhört populära badplatsen Blue Lagoon.

Som tidigare nämnt så finns det flera bra hotell i Mellieha och några av de som är mest populära bland våra besökare på Alltommalta.com är; Maritim Antonine Hotel & Spa, Seabank Resort samt Mellieha Bay Hotel.

Bugibba/QawraBugibba hotell

Bugibba och Qawra (uttalas Aura) är två städer som är i stort sett sammanväxta och området är beläget på en halvö på Maltas nordöstra kust, cirka 30-50 minuter bilväg från flygplatsen. I Bugibba/Qawra ligger omtyckta aktiviteter som bland annat Café del Mar samt Malta National Aquarium. I Bugibba finns dessutom en av öns bästa glassbarer; Sottozero.

Bugibba med omnejd bjuder på ett hyffsat nattliv med flera barer och klubbar. Dessutom står ovan nämnt Café del Mar för några av sommarens höjdpunkter i form av fester med grym musik nere vid havskanten. Är du fisk-älskare så är ett besök på restaurangen Tarragon ett måste!

Bugibba är omtyckt av såväl skandinaviska som brittiska turister och det finns flera bra hotell att välja på; Dolmen Resort, Topaz Hotel och db San Antonio Hotel & Spa är bara några av dem, fler hotelltips hittar ni på Hotels.com.

Golden Bay

Golden Bay

Golden Bay är en av Maltas vackraste och mest populära stränder med sin gyllenröda sand. Stranden ligger tryggt inne i en vik, omgiven av dramatiska klippor som bidrar till en läcker miljö. Söker man en semester med lugn och återhämtning så är Golden Bay ett klockrent alternativ då det helt enkelt inte finns så mycket mer att göra i området än att sola, bada och knalla runt i naturen.

Det ligger endast ett hotell vid Golden Bay; Radisson Blu Resort & Spa Golden Sands som är ett 5-stjärnigt hotell beläget uppe på klipporna vilket ger avskildhet från soldyrkarna som dagligen samlas nere på stranden. Hotellet har en stor utomhuspool och dessutom egna solstolar nere på stranden till gästernas förfogande. Hotellet erbjuder ett par restauranger och cafér men om man mot all förmodan tröttnar på dessa finns det bra möjligheter att ta sig till såväl Mellieha som Bugibba med både buss och taxi.

Missa inte grannstranden, Ghajn Tuffieha Bay (även kallad Riviera Bay) som brukar vara något mindre välpackad men ack så sevärd, om man orkar gå ner (och därefter upp!) för de cirka 100 trappsteg som leder ner till stranden.

Gozo

GozoÖgruppens näst största ö heter Gozo och ligger beläget en kort båttur strax norr om Malta. Gozo kan ofta upplevas som lite grönare eftersom ön är någon mindre tätbefolkad och det finns flera läckra sevärdheter att upptäcka i naturen. En av de mest populära sevärdheterna är Azure Window som förutom att vara en fascinerande skapelse i sig även kan stoltsera med att visats i flera populära filmer och serier, bland annat Game of Thrones!

Förutom Azure Window så är några andra populära sevärdheter citadellet i Victoria samt Kalypsos grotta vid Ramla Bay. Läs mer om dessa sevärdheter och mer på Maltaturist.se/Gozo.

Några bra hotell som rekommenderas är bland annat; Kempinski Hotel San Lawrenz, Hotel Ta’ Cenc & Spa samt det genuina lilla stället  Ellie Boo Bed & Breakfast.