Kirurgkonsultation på St James

Jag tänkte skriva ner min erfarenhet av St James hospital eftersom jag vet att många undrar över sjukvården på Malta.

Det offentliga sjukhuset Mater Dei, som är gratis som sjukvården i Sverige, är bra, men köerna till specialister är väldigt långa. Det finns privata alternativ, däribland St James i Sliema som är ett privat sjukhus. Här betalar man sin vård själv eller så har man en sjukvårdsförsäkring som täcker vård på det sjukhuset.

Jag behövde träffa en läkare för att bedöma en cysta jag har fått i läppen. Jag gick dit på min lunchrast och blev på en gång väldigt väl behandlad. Det tog fem minuter innan jag fick träffa en jättetrevlig och proffsig läkare, utan tidsbokning! Han skickade remiss till en kirurg i oral kirurgi, eftersom cystan troligtvis behövdes opereras bort. Han bad mig gå med remissen till kliniken, en våning ner, för att boka tid. Detta läkarbesöket kostade 17 Euro.

När jag kom ner till rätt klinik jobbade där världens trevligaste personal som erbjuder mig en tid med en kirug för konsultation dagen efter. Hur ofta händer det i Sverige?

Eftersom jag är sjukhusrädd säger jag tack, men nej tack, jag tar gärna en tid längre fram då jag är väldigt rädd och behöver tid att förbereda mig. Sköterskorna insisterar och säger att detta är den bästa kirurg de har, att han har en cancellation dagen efter, och väldigt sällan har lediga tider. De rekommenderar mig att ta tiden och jag tackar ja.

Så igår hade jag en tid kl. 16.30 och får träffa en kirurg som kan vara den trevligaste jag har träffat! Han hade jobbat i Sverige i många år, bland annat Jönköping, och därför visste han var Kalmar låg och vi kunde prata lite om det osv. Världen är så himla liten!

Mycket riktigt så bekräftade han att cystan måste opereras bort och detta ska ske under narkos. Han sa att han är väldigt fullbokad men att han kan ge mig en tid den 5 april, för att jag inte ska behöva gå runt med cystan.

Nu är proceduren som sådan att läkaren kontakade mitt försäkringsbolag och berättade om cystan och vilken operation han ska göra. Därefter ska försäkringsbolaget utreda om min försäkring täcker operationen. Jag bör få svar i början på nästa vecka.

Försäkringsbolaget har varit väldigt ifrågasättande mot mig, och tror att jag hade cystan innan jag fick försäkringen av jobbet den 6 december. De är stenhårda och varit väldigt skeptiska i vår konversation. St James har stöttat upp mig mycket, till och med kontaktat försäkringsbolaget och sagt ifrån, eftersom de har gett väldigt missledande information. De försöker verkligen komma undan.

Deras argument är dessutom orimliga. Jag hade gladeligen mycket, mycket hellre tagit bort cystan i Sverige om jag nu hade haft den innan försäkringen tecknades. Men, nu kom ju cystan runt jul. Jag förstår att de som försäkringsbolag ska utreda, men det får också finnas vissa gränser för hur mycket man får ifrågasätta någon. Dessutom har läkaren intygat att cystan inte funnits så länge, så det borde inte vara några problem.

För att knyta ihop säcken är min erfarenhet av St James hittills otroligt bra, professionellt på alla sätt och vis.

Om någon är intresserad av priserna, så kostade konsultationen med kirurgen 70 Euro vilket jag kan claima back från försäkringsbolaget när de har godkänt operationen. Om/när de godkänner operationen, betalar de sjukhuset direkt, dvs jag behöver inte ligga ut med massor av pengar.

Vardag på Malta

Såg nu att när jag mobilbloggar hamnar massa bilder på snedden, sådär snyggt! Ska försöka undvika det.

Livet på Malta rullar på. Mina dagar är mestadels jobb följt av gymmet följt av middag och sedan ett snack med kudden. Däremellan försöker jag träffa så mycket vänner som möjligt, njuta av härliga fik och promenader.

Sista veckan har varit rysligt kallt inomhus. Det är psykisk tärande att frysa sådär dygnet runt. Jag sover fullt påklädd med dubbla tröjor, strumpor, täcke, filt, och ändå huttrar man av kyla. Det är inte kul alls. För den som inte vet detta redan, så är det sällan någon vidare isolering i Maltas lägenheter, därav typ samma inomhustemperatur som utomhustemperatur. Igår tyckte jag tamigtusan att det inte var någon skillnad att gå ut på morgonen, det var lika kallt inne som ute.

Det kan låta märkligt, men det tar verkligen psykiskt på mig. När man hittar en varm spot i soffan under en tjock filt och måste gå upp på toaletten eller vad som helst…så är det rätt jobbigt, för att jag börjar frysa något hemskt.

Oh well. Ett riktigt i-landsproblem, förstås.

Jag har också ansökt om semester och ska åka till Sverige 1 till 8 mars. Jag längtar! Ska bli så härligt att få träffa nära och kära. Som jag saknar <3

Lite bilder från sista tiden, håll till godo.

Jobbet bjöd på fantastiska semlor på Fettisdagen.

 

Blivit moster för tredje gången!

 

 

En fin kyrka i Gzira.

Bilder från veckan

Njutit av solen på balkongen.

 

Mycket matbilder nu för tiden, vilket beror på att jag tränar mer än någonsin och tycker kost är intressant. Kasein i skålen! Mycket mat men kalorifattig. Mmmm.

 

En morgon innan jobbet. Börjar alltid kl 9 vilket är perfekt för mig.

 

Bananpannkaka med protte. Mmmmmm för den också!

 

Söndagsmorgon på min balkong.

Brrrrr inomhus

Det är onekligen kallt inomhus, framförallt om kvällarna! Raggsockor och filt gäller. Men om jag jämför med min förra lägenhet i Spinola så är denna ändå varmare. I min gamla lägenhet var det riktigt ruggigt. I min nuvarande lya fryser jag faktiskt inte jämt.

Däremot hos en kompis häromdagen var det så kallt inomhus att det nästan kom ånga ur munnen 😛 Det var visserligen också en betydligt större lya. Hos mig räcker det med att jag lagar mat så har större delen av lägenheten blivit lite varmare. Men jag skojar inte när jag säger att min kompis lägenhet var så kall att det nästan var skönt att komma ut, för det var varmare utomhus 😛

Standard om kvällarna!

Fika på Cuba

Idag är det 18 grader och sol på lilla Malta. Det är alldeles ljuvligt ute! Jag har haft fikasällis i Sliema på Cafe Cuba, med efterföljande prommis. Vi satt vid ett bord i solen och där blev det riktigt varmt.

Nu vankas matlådor inför kommande vecka, kyckling och potatis. Det är röd dag här precis som i Sverige.

Proteinberikad smoothiebowl till frukost. Mmmm!

 

Klarblå himmel!

 

Sliema

 

Cappuccino på Cafe Cuba, gillar det stället!

 

Det blev riktigt varmt i solen, sommarkänslor.

Backattack and HIIT-cardio

Dagens gympass blev backattack, abs samt en HIIT-cardio-workout. Min post workout-smoothie smakade yummie, vill jag lova! Det är fint med utsikten på gymmet, men det blir också väldigt varmt när solen ligger på.

Bilderna nedan är ett exempel på hur min instastory kan se ut. Lite mer aktiv med bilder där! —> Stephanie.johnsson

Lite mörk bild, men det är fantastiskt att promenera till gymmet men den här utsikten!

 

Efter dagens killer-pass.

Miracle Foods i Sliema

Jag har inte varit på Miracle Foods innan, men hört mycket gott om dem. Det är alltså en matkedja som säljer fryst mat; kött, fisk, skaldjur, grönsaker osv. De finns lite överallt på ön, och jag har två stycken nära min lägenhet. Närmast är den i Sliema, så jag promenixade dit idag och kollade in utbudet. Mest intresserad var jag av fisk och skaldjursutbudet eftersom det är så fasligt dyrt här på Malta. Det var det visserligen på Miracle Foods också, jämfört med Sverige. Lax för €25/kg, och då är den fryst.

Jag köpte till slut 500 gram skaldjursblandning, tror det kostade strax under €4 om jag inte minns fel, samt en quinoasallad med grönsaker som kan vara bra att ha i frysen på lata dagar!

Kommer helt klart handla mer på Miracle Foods. Värt ett besök om du inte varit där!

Frysdiskar på Miracle Foods.

Mitt 2017

Här kommer mitt 2017 Q&A, håll till godo 🙂

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förr?

Hmm, det hade varit häftigt att svara ”flyttade till Malta” men det är ju inte första gången 😉 Jag vågade däremot börja ta plats på gymmet och träna där de stora killarna brukar vara. Det tog både tid och lite mod innan jag vågade det. Samt slutade röka, äntligen!

Höll du några av dina nyårslöften?

Jag minns inte att jag hade något nyårslöfte, och om jag hade det så är väl svaret nej då 😛

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Ja ❤️

Dog någon som stod dig nära?

Nej, lyckligtvis.

Vilka ställen utomlands besökte du?

Alicante och Torrevieja i oktober. Jag skulle egentligen gått en kurs i svensk klassisk massage, men då den ställdes in valde jag att åka ändå. Det blev 11 dagar i Spanien på egen hand. Det kan vara en av mina bästa resor hittills, där jag kunde fokusera på mig själv och inte kompromissa med något över huvud taget. Den var välbehövlig efter en tuff arbetssituation på mitt jobb.

Kan verkligen uppskatta att gå ut och äta middag på egen hand, vilket jag fick göra varje kväll i Spanien. Bra tillfälle att trivas i sitt eget sällskap. 

 

Spanien 5-16/10 -17

 

Fin solnedgång i Torrevieja.

Vilket/vilka datum från år 2017 kommer du alltid att minnas?

I mars fick min fina kisse Sture somna in. Samtidigt kände jag mig enormt sviken av en person som jag litade på, och förlorade tron på både min förmåga att läsa av andra människor och relationer i stort. Jag rasade 6 kg på alldeles för kort tid, jobbade för mycket, och mådde allmänt risigt. I april bestämde jag mig för att använda allt det jobbiga till en konstruktiv kraft och slutade röka. Nu är det snart 2018 och jag har fortfarande inte rört en cigarett! Sommaren blev en vändpunkt och jag bestämde mig för att göra en rätt stor livsförändring – säga upp mig och flytta utomlands.

Har du varit sjuk eller skadat dig?

Inget allvarligt. Däremot har jag fått problem med triggerfinger vilket ser helt stört ut 😛 Jaja, jag ska gå till doktorn med detta.

Triggerfinger i lillfingret. Fingret låser sig helt enkelt en del och jag får bända upp det med andra handen 😛

Bästa köpet?

Ja, inte var det mina bilar i alla fall!

Vad spenderade du mest pengar på?

Se ovanstående svar 😛

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Mina fantastiska vänner gör mig alltid glad. Men också när jag märkte att jag klarade av att vara rökfri.

Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2017? 

Castle on the hill – Ed Sheeran samt Write on me – Fifth Harmony. Märkligt hur vissa låtar sätter sig!

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Åh, tyvärr mycket ledsnare på flera plan. Men det har helt klart börjat vända rejält!

Vad önskar du att du gjort mer?

Stått upp för mig själv och inte varit så anpassningsbar.

Vad önskar du att du gjort mindre?

Stressat!

Hur tillbringade du julen?

På Malta hos min härliga nya hyresvärd och hennes kollegor. Det var en mycket trevlig julafton!

Blev du kär i år?

Yes.

Favoritprogram på TV?

Denna fråga går kanske inte till världshistorien i hur intressant den är 😛 Kollar helst diverse youtubekanaler.

Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året?

Hatar?

Bästa boken du läste 2017?

Jag har läst en del om drömtolkning. Ni vet väl att det är gratis terapi? Genom att läsa våra drömmar kan vi förstå vad som försiggår inom oss själva.

Rekommenderar den här varmt! 

 

Är du kär nu? 

Kär känns väldigt mycket 2017 😛

Vad gjorde du på din födelsedag 2017?

Firade med min familj.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Mindre stress och mer balans. Mer selektiv i vilka människor som får finnas i mitt liv. Men jag ångrar ingenting. Jag tänker som jag gör på gymmet; man lär sig något nytt av varje träningspass! Även de pass som går dåligt/under förväntan.

Planer för 2018? 

Jobba på mindre stress och mer balans. 2018 blir också året så jag fortsätter satsa på min hälsa på flera sätt. Inte bara genom att jag steppar upp min styrketräning, utan också att jag frigör tid och ägnar mig åt det som jag tycker om att göra.

Har du några löften inför år 2018?

Jag brukar inte använda mig av nyårslöften. Mina mål däremot är att fortsätta satsa på mig själv och tänka mindre på andra. Jag fortsätter satsa på en stark kropp och en kosthållning som är bra både för min hälsa, för djuren och miljön.

Vad var det bästa som hände 2017?

Rökstoppet och flytten till Malta!

Vad var det sämsta?

Heartbreak deluxe.

Fick du många nya kontakter?

Mängder! Och det är något jag fortsätter satsa på 2018. Nätverk är allt!

 

Från dagens promenad från affären och hemåt. Min gata <3

 

Från nyårskvällen 2017.

 

Nyårsmiddag ala kostschema. Skaldjur med fänkål och saffran med kikärtspasta, mmmm!

 

Cookie dough with chocolate

Så jag vet att bilden inte är så tilltalande 😉 MEN, detta är ett tips jag ville dela med mig av. En supergod Cookie Dough with chocolate. Jag åt äppelbitar till. Ett jättegott snacks! Även om det inte återspeglas på bilden, haha.

Det bästa av allt? Sockerfritt och hälsosamt. Det är nämligen gjort på kikärtor! Här hittar ni receptet. Jag använde sockerfri choklad.

Mmm!

Legday

Idag började jag mitt nya ben- och rumppass på gymmet. Såhär två timmar senare kan jag fortfarande inte gå ordentligt 😛 Då vet man att det var ett killer-pass.

Många frågar om Reflex Gym och vad jag tycker om det. Jag tycker att Reflex är ett bra gym, utrustningsmässigt saknar jag ingenting. Det är luftigt, så även när det är mycket folk så finns det oftast bra med space.

Nackdelen är att det känns rätt smutsigt. Jag som nästan bara tränar med fria vikter och stänger brukar vara mer eller mindre brun på händerna efteråt. Det är sunkigt.

I övrigt ser jag sjukt mycket fram emot min beställning från Fitnessguru som bör komma nästa vecka. Jag beställde One Whey i smakerna Strawberry Milkshake, Dark Chocolate och Vanilla White Chocolate. Jag har inte testat dessa innan, men hört gott om dom. Brukar köra Whey -80 från Star Nutrition i vanliga fall, men kul med variation.

Nu ska jag strax iväg på en shoppingrunda till bland annat Malta Empire Nutrition, Homemate samt lite annat smått och gott. Yey!

 

Trappträning som heter duga från en av mina promenader. Tror detta var någonstans runt Msida.

 

Efter dagens Benpass, trött men glad!