Vaccin

I Sverige är vi överlag förskonade mot smittsamma sjukdomar med dödlig utgång, mycket tack vare vårt fungerande vaccinationssystem. Så fort vi lämnar Sveriges gränser är det alltid en bra idé att ta reda på vilka vaccin som rekommenderas, och i vissa fall krävs, för inresa i landet vi vill besöka.

Få länder i Europa har vaccinations-krav och Malta är ett av många där du inte behöver speciella vaccin-intyg, med speciellt undantag om du nyligen varit i Afrika eller Sydamerika där Gula Febern förekommer, i så fall krävs intyg på Gula Febern-vaccin. Uppdaterad information om vilka länder det gäller finns på din närmaste vaccinationsmottagning.

Enligt Vaccination.nu finns det Normal (låg) risk för Hepatit A på Malta, samt Ökad risk för Hepatit B. Rådfråga din närmaste vaccinationsmottagning vad de rekommenderar för just dig. Du kan även läsa mer om vaccin på Malta på Vaccinationsguiden.se.

Utöver vaccin nämner även 1177.se vikten av att använda solskydd när man besöker Malta. Solens strålar lyser starka året runt och du kan med fördel använda solskydd även på soliga vinterdagar. Under sommarhalvåret bör solen undvikas helt och hållet mitt på dagen.

Vaccin vid utresa från Malta

Är du bosatt på Malta eller planerar att resa vidare ut i världen efter en semester på Malta så kan du givetvis ta resevaccin på Malta på liknande vis som i Sverige. Vaccin på Malta kan tas bland annat hos The National Immunisation Service Centre på Floriana Health Centre.

I vissa fall måste du besöka centret en första gång för att få recept på ditt specifika vaccin, hämta ut vaccinet på valfritt apotek och därefter åka tillbaka till centret i Floriana. Kontakta dem via telefon innan du åker dit för att få reda på vad som gäller i just ditt fall. Mer info om vaccinationer på Malta kan du läsa om i denna artikel på Timesofmalta.com.

Adress
Floriana Health Centre
F.S. Fenech street
Floriana

Öpettider
Måndag till fredag 08:00-13:30, samt lördag 08:00-12:00

Telefon
(+356) 25680 226 / (+356) 21243314

Du kan även få vaccin på privata sjukhus som St James Hospital i Sliema, ring dem för mer information på (+356) 23291000.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.