Vanliga frågor om jobb på Malta

LÖN

Vad ligger en snittlön på i kundtjänsten hos spelbolagen på Malta?

Om du kommer till ön utan större tidigare erfarenhet så är det vanligt att du får ett jobb inom kundtjänsten på ett av alla spelbolag som har sina kontor på Malta. Där ligger lönen på omkring €20 000-22 000/år brutto, det vill säga mellan €1 600-1 800 i månaden innan skatt. längre ner på sidan hittar du info om hur du räknar ut hur mycket skatt du betalar på Malta.

Är du ambitiös och intresserad så finns det stora möjligheter att snabbt avancera inom de flesta bolag och höja sitt ansvarsområde och därmed höja sin lön!

När får jag min lön?

De flesta spelbolag siktar på att betala ut lön runt den 25 varje månad som i Sverige och de flesta företag betalar ut lön redan första månaden. Notera att detta kan skilja mellan olika bolag och det är en bra fråga att att ta upp under anställningsprocessen.

Svenskt eller maltesiskt bankkonto?

Många företag kan betala ut lön till ditt svenska bankkonto tills dess att ditt maltesiska konto är på plats. En del företag föredrar att betala ut lönen med check som du får lösa in på bankkontor om du inte har maltesiskt bankkonto.

Ett maltesiskt bankkonto har många fördelar. En av de största fördelar är att du slipper betala dubbel växlingsavgift. Om du får din lön utbetalt till ett svenskt konto betalar du först en växlingsavgift när pengarna växlas från företagets EUR-konto till ditt svenska SEK-bankkonto och när du väl betalar med ditt kort så måste du betala växlingsavgift från ditt SEK-bankkonto till EUR. Avgifterna skiljer från bank till bank men undviks lätt med ett maltesiskt bankkonto. Du hittar mer info om att öppna maltesiskt bankkonto på vår undersida Bankkonto, telefoni och internet.

SKATT

Hur mycket ska jag betala i skatt på Malta?

Upp till €700 per år är skattefritt för non-Residents på Malta. På den här sidan kan du räkna ut precis hur mycket just du ska betala i skatt på Malta: www.maltasalary.com.

Ska jag deklarera i Sverige om jag jobbar på Malta?

Om din enda inkomst är från ditt jobb på Malta och du är skriven på Malta så ska du inte behöva deklarera i Sverige. Om du har inkomster i Sverige, exempelvis kapitalinkomster eller ränteinkomst/utgift, kommer det alltid behöva deklareras i Sverige.

Var är jag skattskyldig?

Om du planerar att bo på Malta minst 6 månader per år så ska du skriva ut dig från den svenska folkbokföringen och registrera din nya adress på Malta. Bor du på Malta mer än 6 månader per år är du skattskyldig på Malta.

Planerar du att bo på Malta mindre än 6 månader kommer du vara fortsatt skattskyldig i Sverige under den tiden. Skatteverkets kundtjänst brukar vara kunniga på frågan och det är bäst att ringa dem för att diskutera just din specifika situation.

Vad är dubbelbeskattning?

Dubbelbeskattning är när du anses skattskyldig i både Malta och Sverige. Idag finns ett dubbelbeskattningsavtal mellan Malta och Sverige där de båda länderna kommit överens om hur Maltasvenskar ska beskattas. På Riksdagens hemsida kan du läsa Lag (1995:1504) om dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Malta: www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-19951504-om-dubbelbeskattningsavtal-mellan_sfs-1995-1504.

Svenskar utomlands kan falla inom kategorierna begränsat eller obegränsat skattskyldig i Sverige:

  • Obegränsat skattskyldig i Sverige innebär att du ska betala svensk skatt för samtliga inkomster, oavsett i vilket land de intjänats.
  • Begränsat skattskyldig innebär att du istället bara betalar skatt på inkomster som är direkt knutna till Sverige exempelvis inkomster på fastighetsuthyrning, aktieförsäljning i Sverige, svenska utbetalningar osv.

Om du har så kallad ”stark anknytning” till Sverige så kan du riskera att bli obegränsat skattskyldig i Sverige. Stark anknytning kan innebära att du har familj (make/maka och barn) kvar i Sverige, att du äger boende eller att du har så kallat ”sort inflyttade i näringslivet” i Sverige.

Det är upp till Skatteverket att bedöma om du anses vara begränsat eller obegränsat skattskyldig.

På dessa hemsidor finner du mängder med information på ämnet:
www.europa.eu/youreurope/citizens/work/taxes/double-taxation/index_sv.htm
www.sparsamskatt.se/skatt-och-juridik/vasentlig-anknytning
www.minilex.se
www.workwide.se/for-och-nackdelar-med-att-avskriva-dig-fran-sverige

SEMESTER OCH LEDIGHET

Hur många semesterdagar är standard på Malta?

Det skiljer sig något från bolag till bolag men vanligast är att du jobbar in två semesterdagar per arbetad månad vilket ger dig 24 dagar per år.

Hur många dagar föräldraledighet får du?

Enligt maltesisk lag måste du ha varit anställd hos sin arbetsgivare minst 12 månader innan du får ta del av föräldraledigheten. Som nybliven mamma har du rätt till 18 veckors ledighet, 14 veckor betalas av arbetsgivaren och resterande 4 kan du ta ut som obetald ledighet. Läs mer om Maternity Leave här: www.dier.gov.mt/en/Employment-Conditions/Leave/Pages/Maternity-Leave.aspx

Alla anställda har rätt till en dags betald ”födelseledighet” för att kunna närvara vid födseln. Ledigheten gäller för ett barn och skulle du vänta tvillingar så har du rätt till det dubbla. Läs mer om Birth Leave här: www.dier.gov.mt/en/Employment-Conditions/Leave/Pages/Birth-Leave.aspx

Både män och kvinnor kan ta ut fyra månaders obetald föräldraledighet. Läs mer om Parental Leave här: www.dier.gov.mt/en/Employment-Conditions/Leave/Pages/Parental-Leave.aspx

Hur fungerar det med sjukskrivning?

Detta skiljer från bolag till bolag men det är vanligt att ett läkarintyg behövs från sjukdag 3 och framåt. Ett intyg införskaffas genom ett läkarbesök antingen på sjukhusen, på de flesta apotek eller från hembesök av läkare. En del företag har företagsläkare som du bör kontakta vid sjukskrivning.

Bröllopledighet

På Malta har de något som kallas Marriage Leave som ger dig två dagars betald ledighet för ditt bröllop. Läs mer om Marriage Leave här: www.dier.gov.mt/en/Employment-Conditions/Leave/Pages/Marraige-Leave.aspx

Röda dagar / Public Holidays

Malta har ett gäng röda dagar då man som anställd har rätt till en dag ledigt med fullt betalt, eller jobba med dubbel ersättning alternativt ledigt en annan dag. Detta beror lite på veckodag och kan diskuteras med din arbetsgivare. Enligt Maltesisk lag kan man inte tvinga någon att jobba en Public Holiday.

Det finns två typer av public holidays; National Holidays och Bank holidays. Butiker etc kan agera lite olika beroende på vad det är för public holiday, ibland har de helt stängt, ibland halvöppet och ibland öppet som vanligt. Enligt www.justiceservice.gov.mt har du dock alltid rätt till att vara ledig på följande dagar:

2017
1st January – New Year’s Day
10th February – Feast of St. Paul’s Shipwreck
19th March – Feast of St. Joseph
31st March* – Freedom Day
14th April – Good Friday
1st May – Worker’s Day
7th June * – Sette Giugno
29th June – Feast of St. Peter and St. Paul
15th August – Feast of the Assumption
8th September * – Feast of Our Lady of Victories
21st September * – Independence Day
8th December – Feast of the Immaculate Conception
13th December * – Republic Day
25th December – Christmas Day

* National Holidays

ÖVRIGT

Betala sociala avgifter – Social Security / NI

Utöver skatt måste du som anställd även betala Social Security varje månad. Det ger dig bland annat rätten till fri sjukvård på de kommunala sjukhusen. Social Security är en avgift som din arbetsgivare drar automatiskt från din lön, precis som skatten. På den här sidan kan du se vilket procentsats du betalar i sociala avgifter: www.ird.gov.mt/services/sscrates.aspx och på den här sidan kan du räkna ut exakt hur mycket du betalar per månad: www.ird.gov.mt/services/ssccalculator.aspx.

Du kan läsa mer om hur du ansöker om Social Security på vår undersida Social Security och NI-nummer.

Skriva ut sig ur svenska folkbokföringen eller ej?

Enligt svensk lag ska du skriva ut dig från den svenska folkbokföringen om du planerar att bo på Malta mer än 6 månader.

Halvtid- och deltidstjänster

Dessvärre är detta inga vanligt förekommande begrepp på Malta utan i stort sett alla lediga tjänster som kommer ut på Malta är heltidsjobb. Ett jobb som kan erbjuda halvtid eller deltid är bland annat content writers.

Hur lång är en arbetsvecka?

Liksom i Sverige är en arbetsvecka på Malta 40h. Många jobb, speciellt inom kundtjänst på spelbolag, jobbar skift så det blir en del jobb både på kvällar och helger.

Hur lång uppsägningstid har jag?

Det beror på vad som står i ditt kontrakt men så här brukar det se ut:

Första månaden = samma dag
2-6 månader = 1 vecka
7månader – 2 år = 2 veckor

Detta kan avtalas bort så var noga med att kolla vad som står i kontrakt innan du skriver på.